MOBILA PE COMANDA

Mobila din magazin, sau facuta pe comanda?


Achizitionarea unor reviste de design, cataloagele unor magazine de mobila precede de obicei o operatiune de amenajare sau mobilare a locuintei, in cautarea de elemente de mobila, idei, preturi.

Cand insa, se pune problema cumpararii mobilei si mergi cu catalogul in mana la respectivul magazin, incep sa apara surprizele; fie mobila nu seamana cu poza, fie mobila nu este pe stoc, fie respectivul element de mobilier s-a scumpit enorm.


Vrand nevrand, ajungem ca dupa ce ne-am irosit timpul cu diversele publicatii despre mobilier, sa apelam la mobila pe comanda.

Chiar si cei care isi permit achizitionarea de mobilier din magazine de top trebuie sa ia in considerare ca un element de mobilier poate fi reprodus, uneori chiar in conditii mult mai decente decat originalul.

Inainte de a cumpara un mobilier scump, care nu se asorteaza, luati in calcul avantajele si dezavantajele celor realizate la cerere.

Specialistii sustin ca, in ultimii ani, a crescut numarul celor care aleg sa-si faca mobilierul dupa gusturile lor. Romanilor fie le place sa comande mobila personalizata, fie sunt nevoiti, din cauza proastei arhitecturi a blocurilor construite in timpul regimului comunist.

Mobila la comanda incepe sa fie tot mai cautata, in special de cumparatorii care-si doresc ceva deosebit.

In general, pretul mobilierului comandat este mai mare decat al celui gata facut. Pretul il dau dotarile. La o bucatarie de 8.000-9.000 de lei, PAL-ul poate costa doar 800-1.300 de lei, iar dotarile de calitate, sistemele de sertare, de ridicare, organizatoare pot ajunge si la 3.500-4.000 de lei. Asadar, pretul depaseste cu mult mobila de serie, care poate costa 3.300-3.500 de lei, dar cu dotari mult mai modeste.

Faptul ca poate fi realizata cum vreti nu este singurul avantaj. Va puteti alege materialul, culoarea sau forma preferata. In plus, beneficiati de sfatul unei persoane avizate si de costuri suplimentare reduse. Mai toti producatorii includ in pret serviciile de transport si montaj.

Astfel, clientul nu trebuie sa faca alta munca, masuratorile si designul se stabilesc la fata locului, clientul castigand astfel timp si fiind scutit de corvoada vizionarilor in magazinele de profil.

In general, interesul producatorilor este de a oferi servicii de calitate, peste cele din magazinele de specialitate. Cu cat cooperezi mai bine cu clientul si rezultatul este pe masura asteptarilor lui, poti fi sigur ca ti-ai mai gasit doi-trei clienti.

Este recomandat sa solicitati furnizorului o schita semnata si stampilata, care sa cuprinda toate detaliile legate de materialele folosite, garantie si sumele achitate in avans pe un contract. Conform legislatiei romane pentru bunurile de folosinta indelungata, minimul de garantie trebuie sa fie de 12 luni.

Cel mai important lucru este sa stabilesti un timp de executie pentru mobilier.

Cel mai mare dezavantaj al mobilei realizate la comanda ramane timpul de executie. Poate dura intre o saptamana si o luna sau chiar mai mult pana cand veti vedea mobila in casa. Pentru a nu avea probleme, stabiliti in contract o data-limita de predare si eventual daune, daca firma depaseste data stabilita. Pentru a evita surprizele neplacute, alegeti sa lucrati cu firme autorizate in executia de mobilier, care va dau contract cu stampila firmei si datele ei.