AERUL CONDITIONAT PENTRU ACASA

Cum aleg un aer conditionat - Pretul



Instalarea unui aer conditionat presupune o investitie de lunga durata. Atat pretul pe care il platiti pentru cumparare si pentru instalare, cat si lucrarile de instalare, va determina sa va ganditi foarte bine inainte de a face acest pas.


Probabil primul lucru la care va ganditi cand veti dori sa cumparati un aparat de aer conditionat este: cat costa?

Este adevarat, pretul inseamna foarte mult. La fel de adevarat este ca se poate cumpara si in rate. Dar cel mai important: in genral, la fel ca la orice, in cazul aerului conditionat: cat dai, atata face. Dar totusi, sunt si foarte multe detalii care va pot ajuta sa gasiti un aer conditionat ieftin, dar si foarte bun.

Pretul unui aparat de aer conditionat depinde de mai multi factori:
- firma producatoare
- capacitatea (puterea), masurata in BTU
- clasa energetica (consumul)
- costul instalarii
- functionalitatile suplimentare ale aparatului de aer conditionat
- ofertele speciale de aer conditionat

Probabil ca deja vi se pare foarte complicat, insa, daca veti citi articolele acestui site, va vom face lumina in fiecare dintre aceste aspecte. La final, veti descoperi ca pretul, oricat de important ar fi, este printre ultimele detalii care ar trebui sa va intereseze. Si, astfel, veti putea gasi un aparat de aer conditionat ieftin si bun.

Cum aleg un aer conditionat - Firma producatoare


Cauti un aer conditionat ieftin, dar bun. Printre site-urile de profil si in magazine gasesti zeci, poate sute de oferte, de la nenumarate firme. De unele ai auzit, dar din alte domenii (Hitachi, Daewoo, Ariston, LG, Samsung).. Altele iti suna complet necunoscut (Haier, Gree, Yamatsu)..

Ce firma de aer conditionat sa alegi?

Exista trei mari categorii de producatori de aparate aer conditionat:
1. Firmele specializate in aer conditionat, bazate pe calitate: Daikin, White-Westinghouse, Haier, Gree...
2. Firmele de eletrocasnice, bazate pe raport bun calitate-pret: Ariston, Bosch, Electrolux, Samsung, LG...
3. Firmele care produc aparate de aer conditionat ieftine

Ce alegem? In mod cert, cu cat firma este mai sus in aceasta ierarhie, cu atat mai bun este produsul. Cand va faceti socoteala pe buget, vedeti repede cam unde va puteti incadra, insa: daca diferenta de pret intre un produs din categoria 1 si altul din categoria 2 este relativ mica, si aproape de bugetul dumneavoastra, alegeti intotdeauna firma mai bine plasata.

Cum aleg un aer conditionat - Puterea (BTU)


O mare necunoscuta acest cuvant: BTU. Asa cum spuneam in introducerea acestui site, BTU reprezinta puterea aparatului: capacitatea de racire. Fara a va introduce prea adanc in detaliile tehnice, va prezentam cateva estimari de necesar:

Aer conditionat 9000 BTU: acopera o suprafata de cca 25-30 metri patrati

Aer conditionat 12000 BTU: acopera o suprafata de cca 30-40 metri patrati

Aer conditionat 18000 BTU: acopera o suprafata de cca 40-60 metri patrati

Observati ca nu exista oferte pentru aparate de 15000 BTU. Nu stiu de ce, si uneori este o problema. Insa va dam un sfat: decat sa alegeti un aparat de 18000 BTU, care sa va acopere un intreg apartament de 3-4 camere, mai bine instalati doua aparate mai mici. Un aer conditionat de 18000 BTU va raci foarte repede si foarte tare camera in care este instalat, insa, pana sa se faca racoare in toata casa, in acea camera nu veti putea sta, fara sa raciti.

Cum aleg un aer conditionat - Clasa energetica (consumul)


In ultima vreme, la aproape orice aparat electrocasnic, va loviti de aceste descrieri: Clasa energetica (A, B, C...). Ce inseamna?

Un aparat electrocasnic, deci si unul de aer conditionat, functioneaza pe baza de energie electrica. Consumul aparatului depinde de puterea sa (masurata in BTU), de modul in care il folositi (dat la maxim, sau pe Economic), dar mai ales, de constructia sa - clasa energetica. Cele mai bune aparate sunt in clasa A energetica: consuma cel mai putin. Au aparut deja clase superioare, gen A+, AA, AA+. Este adevarat, cu cat un aparat de aer conditionat este incadrat intr-o clasa energetica mai buna, cu atat este mai scump. Dar la fel de adevarat, si economia ulterioara de energie electrica este mai mare, deci veti plati, luna de luna, an de an, mai putin la factura de electricitate.

Ca exemplu, daca luati un aparat de 12000 BTU (suficient pentru un apartament obisnuit cu 2 camere), si il folositi 5-6 ore / zi in timpul saptamanii, si 8-10 ore in zilele de weekend, cand stati mai mult acasa, economia de consum poate fi de:
-> 15-20 de lei/luna daca luati un aer conditionat de clasa A, in loc de unul de clasa B
-> 40-45 de lei/luna daca luati un aer conditionat de clasa A, in loc de unul de clasa C
-> 75-80 de lei/luna daca luati un aer conditionat de clasa A, in loc de unul de clasa D

Faceti socoteala ca veti avea un asemenea consum timp de 4 luni pe an, si descoperiti ca doar in primul an de utilizare aer conditionat veti economisi aproape 2 milioane de lei, luand un aparat de clasa A, in loc de unul de clasa C. Faceti diferenta intre preturile lor de achizitie, ganditi-va pe cativa ani in avans.. si va puteti face o socoteala corecta.

Cum aleg un aer conditionat - Costul instalarii


In primul rand, luati in calcul pozitia in casa unde doriti aparatul - partea interioara, si unde se poate monta afara unitatea exterioara. Majoritatea instalarilor facute gratuit se fac in limita unui traseu de 3 metri. Daca aveti distanta mai mare intre cele doua elemente, costul poate creste cu pana la 1 milion pe metru.

Multe aparate de aer conditionat, in special cele ieftine, achizitionate din magazinele mari de electronice si electrocasnice, ofera aparate cu instalarea inclusa. Insa.. va puteti lovi de multe probleme astfel: vi se da un contact de la o firma autorizata, pe care trebuie sa o contactati dumneavoastra, sa faceti o programare, puteti astepta si o luna sa vina sa va monteze. Apoi, nu se stie ce calitate ofera serviciile acestea (mizerie in urma, gauri gresite..). Totusi, daca achizitionati asemenea produse, in general este obligatoriu sa utilizati un instalator autorizat de catre vanzator, pentru a nu pierde garantia.

Pe langa marile magazine, exista firme specializate in vanzarea si instalarea de aer conditionat. La acestia se discuta separat pretul aerului conditionat si cel al instalarii. Este bine sa verificati in ambele cazuri, pentru ca de multe ori este mai ieftin sa mergeti cu preturile separate. Insa atentie: vedeti sa fie o firma veche in domeniu, pe care sa va puteti baza.

Cum aleg un aer conditionat - Functionalitatile suplimentare


Aparatele de aer conditionat au din ce in ce mai multe facilitati si functii suplimentare.

Din pacate, aproape nimeni nu stie cu adevarat ce fac acestea.

INVERTER - economie de energie si fiabilitate.

Senzor de miscare si posibilitate de functionare in regim "home leave".

Mod de functionare pentru regim de noapte.

Filtre purificatoare de aer cu descompunere fotocatalitica a mirosurilor neplacute; absorb particulele microscopice, indeparteaza bacteriile si virusii.

Cu cat mai multe functionalitati suplimentare, cu atat mai mare pretul. Desigur, exista si avantaje, dar cel mai bine: ca sa fie mai ieftin, un aparat de aer conditionat trebuie sa raceasca, si sa aiba telecomanda. Restul.. doar daca va permiteti.

Cum aleg un aer conditionat - Ofertele speciale


Toate firmele care vand si instaleaza aer conditionat au oferte speciale. Uneori acestea prezinta produse greu de vandut, alteori pur si simplu pentru ca s-au pregatit cum trebuie si vor sa vanda cat mai mult. Majoritatea campaniilor de oferte speciale se refera insa la produse serioase, si au ca scop doar cresterea vanzarilor.

Ce se ascunde de fapt in spatele ofertelor speciale? Depinde. Dar daca luati in considerare toti factorii de alegre pe care i-am prezentat pe acest site, veti putea alege cu buna stiinta un aparat de aer conditionat bun si ieftin.

Vizitati-ne des, vom prezenta in acest site cele mai recente si mai interesante oferte speciale pentru aer conditionat.